Kıbrıs Tatlısı (Rum Tatlısı)
Merhaba arkadaşlar, evinizde bayat ekmekler birikiyorsa onları çöpe atmak yerine mutlaka değerlendirin. Ben bayat ekmeklerimi önce kurutup sonra rondodan geçirdim eleyerek kavanozlara doldurdum. Tavukları panelerken, köfte yaparken, tatlılarda ve daha bir sürü yemekte çok işime yarıyor. Hem para verip galeta unu almıyorum hemde ekmeklerim çöpe gitmiyor çok işime yarıyor.
Evde kendi yaptığım galeta unumla nasıl bir tatlı tarifi yapabilirim derken, arkadaşlardan kıbrıs tatlısı önerisi geldi. Kıbrıs tatlısı, Rum tatlısı, yada Galeta unlu tatlı gibi farklı isimleri var. Bende hemen mutfaga girdim. İşte o lezzetli nefis tatlının tarifi...
Kıbrıs Tatlısı İçin Gereken Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- yarım su bardağı sıvıyağ ( Ripsa Aspir Yağı )
- yarım çay bardağı su
- 1 su bardağı galeta unu
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz yada fındık
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Kreması İçin
- 1 litre süt
- 4 yemek kaşığı un (tepeleme dolu)
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket toz kremşanti
Şerbeti İçin
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
Kıbrıs Tatlısının Yapılışı
- Tatlımızın ilk önce şerbetini hazırlıyoruz.
- Suyla şekeri ocağa alıp eriyene kadar karıştırıyoruz.
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dk kaynatıyoruz.
- Tatlı için yumurtaları ve şekeri köpürünceye kadar çırpıyoruz.
- Sıvı yağ ve ılık suyu ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
- Ardından galeta unu, ve diğer bütün malzemeleri ekliyoruz.
- Yağlanmış kare borcama döküp, altı üstü kızarana kadar 150 derecede pişiriyoruz.
- İlk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz.
- Bu arada kırema için süt un ve şekeri karıştırıp kaynayıncaya kadar pişiriyoruz.
- Kaynadıktan sonra toz kremşantiyi üzerine döküp mikserle 3 dk çırpıyoruz.
- Şerbeti çeken tatlının üzerine kremayı yayıp üzerini cevizle süslüyoruz.
- Dolapta 2-3 saat dinlendirip dlimleyerek servis yapıyoruz.
- Afiyet olsun...